uluslararasibursafilmfestivali.com
Abbas Kiorastami
Doğumunun 80.Yılında

Evinin yolu üzerindeki köpekten korkan çocuğun hikayesi...

Ekmek ve Sokak

-Nan va Koutcheh

-The Bread and Alley

Yönetmen: Abbas Kiorastami 

Senarist: Tagi Kiorastami

Oyuncular: Reza Hashemi
Mehdi Shahravanfar

Tür: Kısa Film

Renk: Siyah-beyaz

Yapım yılı: 1970, İran

Süre: 10 dakika

Teneffüs / Zang-e Tafrih
Yönetmen: Abbas Kiorastami
Yönetmen: Abbas Kiorastami
Ekmek ve Sokak / Nan va Koutcheh

   Okuldan evine dönerken, sokak arası futbol oynayan çocukların

topuna temasından sonra, kendisini kovalayan çocuklardan korkup,

ev yolunu değiştiren çocuğun evine dönme mücadelesini anlatan kısa film...

Teneffüs

-Zang-e Tefrih 

-Breaktime

Yönetmen: Abbas Kiorastami 

Senarist: Abbas Kiorastami, Massoud Madani

Oyuncular: Siroos Hassanpoor

Tür: Kısa Film

Renk: Siyah-beyaz

Yapım yılı: 1972, İran

Süre: 14.30 dakika

Bir Problem İki Çözüm / Dow Rahehal...
Yönetmen: Abbas Kiorastami

Abbas Kiorastami
22 Haziran 1940; Tahranİran - 4 Temmuz 2016; ParisFransa 

İranlı yönetmensenarist ve yapımcıdır.

1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker ÜçlemesiKirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

Çoğunlukla senarist, kurgu sorumlusu, sanat yönetmeni ve yapımcı olarak tanınmakla birlikte, şairfotoğrafçıressam, çizer ve grafik tasarımcı olarak da işler yaptı.

İran sinemasında 1960'ların sonlarında başlayan ve Füruğ FerruhzadSohrab Şahit SalesBehram Beyzayi ve Perviz Kimyavi gibi yönetmenlerin de dahil olduğu İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. Bu akım yönetmenlerinin belirgin ortak özelliklerinden bazıları, şiirsel diyaloglar ve politik ve felsefi konularla ilgili alegorik hikâye anlatma tarzıdır.

Çocuk kahramanlar kullanmak, belgesel tarzı hikâye anlatımı, kırsal bölgelerde geçen filmler, arabaların içinde geçen diyalogların yoğunluğu ve genelde sabit kamera kullanımı Kiyarüstemi'nin en belirgin özellikleridir. Diyaloglarda, film adlarında

ve temalarında İran şiirinden de çokça yararlanır.

 

Filmografi (Senarist / Yönetmen) 

2016 Emtehan Nahaee

 2016 Víctor Erice: Abbas Kiarostami: Correspondencias

 2014 Seagull Eggs (Short)

 2013 The Girl in the Lemon Factory (Short) (co-writer)

 2012 Ashnaee ba Leila (co-writer) / (writer)

 2012 Sevmek Gibi (screenplay)

 2010 Aslı gibidir (written by)

 2007 Kojast jaye residan (Documentary short)

 2007 Persian Carpet (Documentary) (segment "Is There a Place to Approach?")

 2006 Roads of Kiarostami (Documentary short)

 2006 Kargaran mashghoole karand (first story)

 2005 Biletler (screenplay)

 2004 10 on Ten (Documentary)

 2003 Five Dedicated to Ozu (Documentary) (writer)

 2003 Talaye sorkh (screenplay)

 2002 10

 2002 Istgah-Matrouk (story)

 2001 ABC Africa (Documentary)

 1999 Volte sempre, Abbas! (Short) (screenplay "A Good, Good Citizen")

 1999 Rüzgâr Bizi Sürükleyecek (writer)

 1999 Beed-o baad

 1997 Tavalod-e Nur (Documentary short)

 1997 Ta'm e guilass

 1996 Safar

 1995 Be Tartib ya Bedoun-e Tartib (Short)

 1995 Hamshahri (Documentary) (writer)

 1995 Rah Hal-e Yek (Short) (writer)

 1995 Beyaz Balon

 1994 Zire darakhatan zeyton

 1992 And Life Goes on...

 1990 Yakın Plan

 1989 Mashgh-e Shab (Documentary) (writer)

 1987 Kelid

 1987 Khane-ye doust kodjast?

 1984 Avaliha (Documentary)

 1982 Hamsarayan (Short)

 1980 Dandan Dard (Short) (writer)

 1979 Ghazieh-e Shekl-e Aval, Ghazieh-e Shekl-e Dou Wom (Documentary) 

 1977 Az Oghat-e Faraghat-e Khod Chegouneh Estefadeh Konim? (Short)

 1977 Bozorgdasht-e mo'Allem (Short)

 1977 Gozaresh (written by - as Abbas Kiorastamu)

 1977 Kakh-e Jahan-nama (Documentary short)

 1976 Lebassi Baraye Arossi (screenplay)

 1976 Rangha (Short)

 1975 Dow Rahehal Baraye yek Massaleh (Short)

 1975 Man ham mitounam (Short)

 1974 Mossafer

 1973 Tadjrebeh (screenplay)

 1972 Zang-e Tafrih (Short)

   Okulda iki öğrenci arasında kitap yırtılması ile başlayan sorunun çözümü için önlerinde iki yol vardır...

Bir Problem İki Çözüm

-Dow Rahehal Baraye ye Massaleh

-Two Solutions for One Problem

Yönetmen: Abbas Kiorastami 

Senarist: Abbas Kiorastami, Massoud Madani

Tür: Kısa Film

Renk: Siyah-beyaz

Yapım yılı: 1975, İran

Süre: 04.30 dakika

Koro / Hamsarayan
Yönetmen: Abbas Kiorastami

   İşitme engelli yaşlı bir adamın yaşam mücadelesi...

Koro

-Hamsarayan

-The Chorus

Yönetmen: Abbas Kiorastami 

Senarist: Abbas Kiorastami

Tür: Kısa Film

Renk: Siyah-beyaz

Yapım yılı: 1982, İran

Süre: 17.00 dakika